Acto istorija prasidėjo prieš 10 000 metų. Jau senovės šumerai šį skystį vartojo, kaip ir šių dienų žmonės, – kaip prieskonį, konservantą, vaistą, antibiotiką ir valiklį. Žodis actas yra kilęs iš lotyniškų žodžių vinum ir acer, kas reiškia rūgštus vynas. Hipokratas, kuris laikomas medicinos tėvu, savo pacientams senovės Graikijoje liepdavo gerti actą.
AB „Actas” – vienintelė įmonė Lietuvoje gaminanti natūralų actą. Natūralus spirito actas įmonėje pradėtas gaminti dar 1959 metais.
Šiandien actą gaminame naudodami 2 technologijas. Pirmoji: gamyba vyksta fermentatoriuose, pripildytuose buko medienos drožlių. Actą gamina mažiausi organizmai – acto rūgšties bakterijos. Jos, vartodamos deguonį, etilo alkoholį suraugina į actą. II-oji technologija – tai 2020 m. įdiegta automatinė giluminio acto fermentacijos linija.
Mūsų asortimente yra: spirito actas, spirito actas su prieskoniais, marinatas, obuolių actas, vyno actas, maistinė acto rūgštis, balzaminis actas, padažas su balzaminiu actu ir kt.
Filtrai